Menu

01 lutego 2023

Mięta

Mięta do picia jest popularnym lekarstwem na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Stosowana od dziesięcioleci w leczeniu zaburzeń żołądkowych i trawiennych. Okazuje się jednak, że jej właściwości są znacznie większe, a herbatka miętowa to tylko jeden z wielu sposobów wykorzystania tego zioła. Jej prozdrowotne właściwości zauważono już w starożytności i stosowano w różnych częściach świata. Dorasta do maksymalnie 1 metra wysokości, a jego liście mają 5-7 cm długości. Cechą szczególną tej rośliny jest jej świeży zapach. Mięta pieprzowa to łatwy w uprawie gatunek, który jest szeroko rozpowszechniony i znany na całym świecie.

Mięta – właściwości:

Najważniejszymi substancjami leczniczymi występującymi w liściach mięty są: mentol, flawonoidy, kwasy organiczne, sole mineralne, gorycze garbniki.

Najważniejszym działaniem mięty jest działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, rozkurczowe, żółciopędne. Stosowanie mięty przeznaczone jest głównie do leczenia niestrawności, wzdęć, migreny, nerwobólów, kolki jelitowej, zaburzeń miesiączkowania i nadmiernej potliwości. Wiele badań wykazało, że mięta pieprzowa (i inne gatunki) ma w swoim składzie działanie przeciwutleniające, co zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, miażdżycy i nowotworów. 

Mięta- zastosowanie:

Warto podkreślić zwłaszcza:

  • Zaburzenia trawienia (na niestrawność, mięta na wzdęcia, choroby dróg żółciowych, a także mięta na wymioty),
  • Nerwobóle,
  • Migrena,
  • Inhalacja w łagodzeniu kaszlu i przeziębienia,
  • Brak apetytu,
  • Zapalenia dziąseł i gardła,
  • Przemysł kosmetyczny (składnik szamponów, perfum, balsamów itp.)

Herbata z mięty pieprzowej

Składniki: 
- od półtora do dwóch szklanek wody, 
- 1 łyżka liści mięty.  

Przygotowanie: Jedną łyżkę liści mięty należy zalać półtora lub dwiema szklankami wrzącej wody i zostawić tak pod przykryciem na 10 minut do zaparzenia. Po tym czacie musimy przygotowany wywar przecedzić. 

Gotową herbatę z mięty należy pić po pół szklanki na 1  godzinę przed jedzeniem w nieżytach żołądka oraz w przypadku braku łaknienia. Herbatę z mięty można również stosować po posiłku jako środek rozkurczowy, wiatropędny i żółciopędny.

Gotową herbatkę z mięty możecie zamówić TUTAJ.

14 komentarzy:

  1. Lubię smak mięty i często robię sobie z niej herbatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie lubią smaku mięty, ale bardzo pomaga mi przy problemach z żołądkiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię lemoniady z miętą w czasie upałów, świetnie orzeźwiają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od czasu do czasu lubię napić się mięty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię mięty, ledwo toleruję w paście do zębów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięta zawsze jest w mojej kuchni :) Zawsze ratuje nas przy problemach z trawieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Za miętą za bardzo nie przepadam. Akceptowalna jest dla mnie tylko w gumie do życia i paście. Ale ma wspaniałe właściwości, to fakt :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mint is marvelous.
    Bisous, dear Leyraa!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam i często piję, nawet ze świeżych liści.

    OdpowiedzUsuń
  10. Z miętą mam problem, bo mi się "przejadła" i drażni mnie jej wszechobecność. Zwłaszcza ta pieprzowa, bo po herbatkę ze świeżej mięty czasem zdarzy mi się jeszcze sięgnąć. Pieprzowa na dolegliwości żołądkowe jest najlepsza (zaraz po piołunie i sodzie spożywczej).

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię miętę i taką herbatkę zawsze mam w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Nieopłacone linki nie są zatwierdzane. Chcesz się na tej stronie zareklamować? Sprawdź zakładkę Reklama :)
Prosimy o dodanie bloga do listy wyjątków filtrów reklam, z szacunku do naszej pracy, dzięki reklamom możemy utrzymać wysoką jakość treści.