Kochani!
Kto z Was używał kiedyś octu jabłkowego?
Przyznam się szczerze, że nigdy nie miałam do czynienia z tego typu produktami. Znałam go jedynie jako specyfik do włosów. Miał on zdziałać, że moje włosy będą wyglądać zdrowo oraz będą błyszczące.
I tak też się sprawdził!
Ostatnio dostałam wspaniałą propozycję przetestowania dobrej jakości octu jabłkowego w ramach współpracy barterowej.
W związku z tym zaczęłam coraz więcej czytać i szukać w internecie do czego mogłabym wykorzystać to dobrodziejstwo.
Czy wiedzieliście, że ocet wspaniale sprawdza się w:
1. Leczeniu przeziębień
Jego skuteczność zależy od charakteru infekcji – jeśli jest ona wywołana przez bakterie, to bakteriobójcze i bakteriostatyczne działanie octu może spowolnić ich rozwój, dając układowi odpornościowemu więcej czasu do działania. Przede wszystkim jednak bardzo skutecznie można ograniczać octem jabłkowym infekcje bakteryjne rozwijające się w przewodzie pokarmowym, prowadzące czasem do problemów trawiennych, braku apetytu lub podrażnień przełyku.
2. Profilaktyce i zwalczaniu cukrzycy
Jednym ze składników, które w dużych ilościach występują w occie niefiltrowanym, są pektyny. To cukry złożone, których spora ilość zawarta jest w skórce i otoczce nasiennej jabłek. W organizmie nie są one sprawnie trawione – ich rozkład zajmuje sporo czasu i angażuje praktycznie wszystkie organy układu trawiennego.
Stąd też pektyny z octu mogą łagodzić przebieg cukrzycy lub zapobiegać jej wystąpieniu – kiedy są trawione, na zasadzie konkurencji hamują pobieranie cukrów prostych z układu pokarmowego. Dzięki temu we krwi nie dochodzi do nagłego skoku stężenia glukozy, tylko rośnie ono powoli, za to przez dłuższy czas.
3.Pomaga zrzucić zbędne kilogramy
To bardzo popularne zastosowanie octu jabłkowego, a badania naukowe na ten temat cały czas trwają. Można podejrzewać, że istnieje kilka mechanizmów, które pozwalają poprzez stosowanie octu zwiększać skuteczność diet redukcyjnych. Przede wszystkim chodzi tu o spowolnienie wchłaniania: kwas octowy i chlorogenowy ułatwiają przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów, pektyny angażują enzymy trawienne i wywołują uczucie sytości.
Skoro już to wszystko wiemy, to jak pić ten ocet?
Typowe dawkowanie to 1-2 łyżki stołowe octu jabłkowego (15-30 ml) rozcieńczone w szklance wody. Miksturę pijemy 1-2 razy dziennie – rano na czczo i przed posiłkami. Ocet jabłkowy sprawdzi się również doskonale w kuchni jako dodatek – można na przykład przygotować z niego bazę do dressingów i sosów sałatkowych.
Czytałam już o tym specyfiku, a Twoje informacje jeszcze bardziej mnie zachęciły do spróbowania.
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze okazji próbować tego octu. Liczba jego właściwości jednak zachęca.
OdpowiedzUsuńChętnie przeczytałam o occie jabłkowym. Wypróbuję do włosów.
OdpowiedzUsuńThanks for sharing all information :)
OdpowiedzUsuńUżywam octu jabłkowego do spożycia, jest to świetna alternatywa dla różnego rodzaju farmaceutyków, którymi tak chętnie "obłaskawiają" nas ludzie w białych kitlach. Stosuję też zewnętrznie - lekki szampon do włosów do codziennego mycia i bardzo sobie ten ocet chwalę. Polecam też bardzo zdrowy sok z buraków :)
OdpowiedzUsuń