Słysząc słowo "imbir" pewnie pierwsze skojarzenie jakie nasuwa się na myśl wielu osobom to jego zastosowanie w kuchni, lub wykorzystanie go borykając się z przeziębieniem. Oczywiście oba te powiązania są jak najbardziej trafne, jednak jest to roślina, która kryje w sobie o wiele więcej przydatnych właściwości i zastosowań niż może nam się wydawać zarówno w strefie gastronomicznej, jak i medycznej.
Ale zanim do tego przejdziemy może na początek kilka słów o samej roślinie. Najpopularniejszą jej odmianą jest imbir lekarski charakteryzujący się zieloną łodygą i zielono-żółtymi kwiatostanami. Zdecydowanie najcenniejszą jego częścią jest korzeń, w którym znajdują się wszystkie ważne składniki odżywcze takie jak witaminy i minerały. Imbir występuje przeważnie w krajach azjatyckich, czyli w miejscu, w którym wilgotne, jak i ciepłe warunki klimatyczne umożliwiają uprawę. Co ciekawe, jest to roślina, która również poradzi sobie w najzwyklejszych doniczkach w warunkach domowych. Jedyne, o co trzeba zadbać to wilgotne podłoże i najlepiej umiejscowić doniczkę w miejscu widocznym/półcieniu, do którego nie docierają bezpośrednio promienie słoneczne.
Co zawiera w sobie imbir?
• witaminy C, K, E, A
• sód
• fosfor
• wapń
• cynk
• mangan
• żelazo
• miedź
• witaminy B1, B2
• kwas foliowy
• olejki eteryczne
W jakich celach wykorzystać imbir?
• działanie przeciwzapalne - pomaga w walce przeziębieniem, niweluje ból gardła, kaszel
• działanie przeciwbólowe - pomaga przy bólach menstruacyjnych, bólach mięśni i stawów, migrenie
• wspiera trawienie
• wspomaga proces odchudzania
• zapobiega powstawaniu zakrzepicy żył
• środek łagodzący mdłości - przy występowaniu choroby lokomocyjnej
• pomaga w redukcji wysokiego poziomu cholesterolu
W jakiej formie spożywać imbir?
Imbir można spotkać pod postacią wielu produktów, ale i sam również może być spożywany na surowo i wykorzystywany w kuchni przy gotowaniu. Występuje również w formie proszku jako gotowa przyprawa lub w znanej fanom kuchni azjatyckiej formie marynowanych plasterków w słoikach jako dodatek do sushi.
Popularnym produktem spożywczym, który spotkacie na półkach sklepów i supermarketów to wszelkiego rodzaju syropy, napary czy herbaty z imbiru, które możecie również sami przyrządzić w domu. Wystarczy zetrzeć imbir na tarce lub pokroić obrany imbir w plasterki i dodać je do zagotowanej wody albo wcześniej przyrządzonej herbaty. Dodatkowo wedle własnego uznania, możecie dodać do tak przygotowanego napoju na przykład miód, cytrynę lub cynamon do podbicia smaku.
Imbir - czy jest dobry dla wszystkich?
Jednak należy pamiętać, że co za dużo to nie zdrowo, nawet jeśli dany produkt ma wiele naprawdę przydatnych właściwości i zastosowań tak jak w tej sytuacji, lepiej nie przekraczać 4g spożywanego imbiru dziennie. Pomimo braku jednoznacznych badań potwierdzających wskazania do niespożywania imbiru, zaleca się unikania go w swojej diecie imbiru lub zwyczajnie spożywania go w małych ilościach osobom posiadającym problemy z układem krwionośnym, lub u których często występuje zgaga.
Dzięki za ten artykuł. Dowiedziałam się wiele ciekawych rzeczy.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię herbatę imbirową,która świetnie rozgrzewa.
OdpowiedzUsuńLubię imbir, ale w potrawach do jedzenia, nie do picia. ;)
OdpowiedzUsuńThanks for your sharing...
OdpowiedzUsuńImbir jest bardzo korzystny dla naszego organizmu :)
OdpowiedzUsuńRzetelnie to opisałaś :) nawet kilka rzeczy nie wiedziałam
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis, bardzo rzetelne informacje. Słyszałam wiele dobrego o imbirze, niestety, nie potrafię go przełknąć bez względu na to pod jaką jest postacią.
Pozdrawiam cieplutko ♡
świetny wpis, dużo ciekawych informacji:)
OdpowiedzUsuńdobrze ze przypomnialas mi o imbirze ja kocham kompot z jablek z dodatkiem imbiru
OdpowiedzUsuńkocham imbir
OdpowiedzUsuńOh this post is really useful
OdpowiedzUsuńI prefer to consume natural ginger