Menu

11 kwietnia 2022

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

 Miód to nie tylko ulubiony przysmak Kubusia Puchatka, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych jak potas, żelazo, wapń, magnez, biotyna, kwas foliowy i witaminy z grup A, B i C. Powszechnie znane są jego cudowne właściwości wzmacniania organizmów osłabionych chorobą. Należy jednak pamiętać, że miód miodowi nierówny i zamiast kupować sztuczny, mający niewiele wspólnego z tradycją pszczelarską i naturą, lepiej zaopatrzyć się w umiejętności rozpoznawania prawdziwego miodu.

Cechy miodu prawdziwego

Prawdziwy miód ulega krystalizacji. Należy jednak pamiętać, że czas, w którym miód podlega temu procesowi, może zależeć od rodzaju kwiatów, z jakich pochodzi, a także sposobu przechowywania. Nie każdy płynny, nieskrystalizowany miód powinien być z góry uznany za sztuczny, ponieważ od czasu jego produkcji mogło upłynąć niewiele czasu.

Miody naturalne rozpuszczają się w wodzie w inny sposób od sztucznych odpowiedników. Jeśli miód rozpuszcza się równomiernie i szybko jest to istotny wskaźnik tego, że może być sztuczny, wypełniony przede wszystkim bazą cukrową. Naturalny miód będzie rozpuszczać się wolniej, w nieregularny sposób, może się ciągnąć za łyżeczką, a także wymagać mieszania płynem tak, aby mógł się w pełni rozpuścić.

Sztuczne miody posiadają inną konsystencję od naturalnych. Możemy to łatwo sprawdzić za pomocą testu ściekania, który można przeprowadzić z pomocą łyżeczki i talerzyka. Łyżeczkę należy pochylić nad talerzykiem tak, aby miód mógł na niego swobodnie ściekać. Miód fabryczny, z dużym prawdopodobieństwem, opadnie bez żadnych grudek i szybko rozleje się po całej powierzchni naczynia, natomiast naturalny będzie spływał równomiernie i utworzy na talerzyku stożek.

Na co zwracać uwagę kupując miód naturalny?

Pierwszym najistotniejszym czynnikiem, który pomaga rozróżnić miód prawdziwy od sztucznego, jest skład. Prawo zobowiązuje producentów spożywczych umieszczać informacje o składzie produktu na opakowaniu, co jest nieocenioną pomocą dla świadomego konsumenta. Prawdziwy miód nie powinien być sztucznie dosładzany. Czujność powinny wzbudzić obecność cukru, syropu glukozo-fruktozowego lub innych dodatkowych słodzików. Prawdziwe miody swoją słodkość zawdzięczają naturalnym procesom chemicznym. Jednym z dodatków, który jest czasem dodawany do masowo produkowanych miodów, są również sztuczne barwniki, które co prawda mogą sprawić, że dla niektórych miód będzie wydawał się apetyczniejszy, jednak nie ma potrzeby ich dodawać, ponieważ barwa naturalnego miodu jest równie piękna.

Sztuczne dodatki mogą również sprawiać, że miód miesiącami leżący na supermarketowych półkach, utrzymuje płynną konsystencję, podczas gdy prawdziwe miody ulegają procesowi krystalizacji i nie jest to zjawisko niepożądane. Wręcz przeciwnie, skrystalizowany miód naturalny nie jest cukrową bombą kaloryczną, ale również zawiera dużo cennych wartości odżywczych, w przeciwieństwie do sztucznych półproduktów.

Rodzaje naturalnych miodów

Miody prawdziwe można podzielić na rodzaje przede wszystkim ze względu na gatunki roślin, na których bazie powstały lub ze względu na to, czy pochodzą z nektaru kwiatowego lub spadzi drzew. Kilka rodzajów miodu, którym warto poświęcić uwagę to:

Miód akacjowy

Miód akacjowy powstaje z nektaru pozyskanego z kwiatów akacji. Choć akacja nie pochodzi z Europy, jest silnie zadomowiona na naszym kontynencie. Roślina również w znacznej większości polskich parków krajobrazowych i narodowych, dlatego łatwo spotkać miód akacjowy rodzimej produkcji. Miód akacjowy pomaga w problemach z trawieniem, działa również uspokajająco i przeciwzapalnie.

Miód lipowy

Ten gatunek miodu posiada lekko kwaskowaty, czasem gorzki a równocześnie intensywny i słodki smak. Przekrój barw miodu lipowego sięga od lekko zielonego, przez słomkowy aż po niemal przezroczysty. Miód lipowy jest ceniony ze względu na właściwości przeciwkaszlowe, przeciwgrypowe, uspokajające i obniżające ciśnienie. W medycynie ludowej smarowano nim również rany, aby polepszyć ich tempo gojenia.

Miód gryczany

Miód gryczany produkowany jest przez pszczoły na bazie nektaru z kwiatów gryki. Posiada specyficzną brązową barwę, od bardziej jasnej bursztynowej, przez odcienie wpadające w czerwień, aż w końcu niemal pełną czerń. Jego intensywnie ziołowy, nieco piekący smak odrzuca część osób, dla innych stanowi potwierdzenie tego, że spożywają miód "z charakterem". Miód gryczany różni się od większości miodów także konsystencją, która jest ziarnista, choć nie jest to odczuwalne, gdy jest w pełni rozpuszczony np. jako naturalny słodzik herbaty. Ze względu na dużą zawartość żelaza może być stosowany jako pomoc w walce z anemią. Miód gryczany pozytywnie wpływa na układ krwionośny, wątrobę i może być wsparciem w zapobieganiu miażdżycy.

Miód manuka

Manuka jest krzewem rosnącym w Nowej Zelandii i Australii. Jego białe gwieździste kwiaty przyciągają swoim pięknem nie tylko ludzi, ale także lokalne pszczoły. Miód wytwarzany przez pszczoły z nektaru krzewów manuka jest ceniony przede wszystkim ze względu na duże zawartości związku methylglyoxal (w skrócie MGO), który wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające. Miód manuka działa jak naturalny antybiotyk i świetnie sprawdzi się jako wsparcie organizmu w leczeniu drobnych infekcji, przeziębienia i grypy. Tranzalpine to jeden z producentów specjalizujących się w produkcji miodów manuka. W ofercie marki znajdziemy miody o różnych stężeniach MGO w zależności od indywidualnych potrzeb.

Nic nie zastąpi prawdziwego miodu

Prawdziwy miód to prawdziwy cud. Dzięki zdumiewająco zorganizowanej i wydajnej pracy pszczół, możemy się cieszyć smakiem i czerpać korzyści dla zdrowia ze złocistego skarbu natury. Warto wiedzieć jak go rozpoznać, na co zwrócić uwagę w sklepie lub jak przetestować kupiony miód, aby przekonać się, czy mamy do czynienia z prawdziwym miodem. Sztuczny miód to tylko słodkość, której brakuje zdrowotnych właściwości - a bogactwo naturalnych miodów w tym zakresie jest naprawdę imponujące. 

3 komentarze:

  1. Bardzo cenne wskazówki. Teraz niestety jest bardzo dużo miodów dorabiamy cukrem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo cenne wskazówki. :)
    Ja aktualnie mam miód lipowy, a przedtem jadłam gryczany. Oba bardzo smaczne, choć całkiem inne.

    OdpowiedzUsuń

Nieopłacone linki nie są zatwierdzane. Chcesz się na tej stronie zareklamować? Sprawdź zakładkę Reklama :)
Prosimy o dodanie bloga do listy wyjątków filtrów reklam, z szacunku do naszej pracy, dzięki reklamom możemy utrzymać wysoką jakość treści.